.

★ Abaikan mata, utamakan cerita ★
.

Friday, October 22, 2010

shawl.selendang _♥

salam~


Sekarang nih, ramai yang tak maw ketinggalan dalam berfesyen kan? Daripada yang tak bertudung hinggalah yang bertudung, daripada bayi hinggalah yang dah meningkat usia, daripada lelaki hinggalah perempuan, daripada kepala hinggalah ke kaki..


Lagi-lagi fesyen selendang yang sudah menjadi fenomena besar kat Malaysia nih.. Dulu hanya ada selendang warna plain jew, sekarang dah macam-macam corak.. Dulu hanya satu jenis kain jew, sekarang ada jenis lycra lahh, pashmina lahh dan macam-macam lagi.. Kalau pergi jalan TAR tuh, kompem juling mata tengok macam-macam jenis dan kaler ada..


Dulu harga selendang ada yang sampai 20, 30 ringgit.. Sekarang serendah 5 ringgit pon ada.. Dirikuh pernah beli selendang yang harganya RM3 lebih kowt.. Kain boleh tahan ma.. Siap borong lagi =p


Dirikuh terdetik nak pakai selendang sebab suka tengok sorang akak nih pakai selendang kat myspace dulu.. Mula-mula tak yakin nak pakai, sebab rasa kepala besar macam gajah =p
Tapi degil jugak nak pakai.. Semestinya sebagai percubaan adalah dengan menggunakan selendang yang berwarna hitam plain jew yang di beli di pasar malam.. Agak serabai lah jugak pakai, tapi sangat selesa sebab tak payah asyik asyik nak betulkan bahagian depan macam tudung biasa tuh..

Nih pic masa mula-mula pakai selendang dulu.. Abaikan pipikuh yang terlebih tuh okeyy.. haishh~ =p


Sejak dari tuh sudah tertarik menarik dengan selendang.. Mulalah membeli selendang pelbagai warna, kemudian yang corak corak pulak.. Tudung bawal dah tinggal kenangan dah.. Cara nak pakai pon dah lupa.. wahh.. Sampai macam tuh sekali.. Pernah lak jugak cuba pakai balik, tapi sangat tak suka sebab muka nampak sangat tembam.. ouh, tidak!


Tiba-tiba terdetik nak try pashmina.. Banyak pashmina yang tebal kan, dan sangat lebar.. So, terpaksalah lipat dua selendang nih.. Depan nampak lah ala ala kemas.. Belakang ntahlahh.. Buat buat jew orang tak heran sangat =p

Setakat nih takde lah nak cuba sangat fesyen-fesyen selendang yang semakin advanced dah.. Tak berani.. Fesyen kan memerlukan keyakinan diri.. So, dirikuh tak kan buat kalau tak yakin..
Dah macam-macam kan.. Ada yang inner tudung 2,3 warna.. Letak penyepit pelbagai bentuk kat atas kepala.. Trend pakai selendang hanya diletakkan di atas kepala dan dilabuhkan ke depan kemudian di pinkan di atas bahu.. Dan macam-macam lagi lahh...


Dulu tak berani nak pakai inner tudung sebab takut melekap kat muka.. Maka akan makin bolatlahh mukakuh nanti.. Tapi degil jugak.. Suka tengok kawan-kawan pakai.. So, beli lah satu inner yang pastinya warna hitam ye kawan-kawan..


Sangatlah sukanya sebab inner nih daripada jenis cotton kan, so senang nak bentuk.. Terus terjatuh hati nak pakai.. Tapi lebih suka pakai inner nih dengan pashmina yang renyuk renyuk tuh.. Yela kan, susah nak bentuk kalau pakai macam tuh jew..

Ini percubaan pertama memakai inner tudung yang harganya hanyalah RM5 sahaja.. Ada dapat lagi murah tak? Lama lama mesti dapat 3 RM10 nih =p


Baru-baru nih ada ke jalan TAR, konon konon nak teman my Sheera sayang jalan-jalan.. Alih-alih terpengaruh dengan Sheera akan satu selendang nih.. Dulu bukan main kutuk.. Sekarang gatal gatal pegi beli pukak.. ehee~
Selendang nih jenis yang ada aksesori kat hujungnya.. Jenis kain cotton kowt.. Ada yang renyuk renyuk dan ada juga yang tak renyuk..


Pakai dengan inner adalah sangat seswai.. Tapi masalahnya, rasa macam pendek sangat depan dan belakang lah.. Korang ada suggestion tak, macam mane nak bagi depan dan belakang panjang sikit.. Yela kan, kadang-kadang tuh pakai baju yang lehernya takde lah besar mana pon, bole nampak jugak.. Macam mane yea?


Lagi satu, dulu sangat tak suka tudung yang main sarung tuh.. Konon konon macam makcik-makcik lahh.. Tapi bila tengok orang lain pakai, macam cun jew.. So, gatal-gatal pegilahh beli.. Tapi tak pernah pakai sampai sekarang.. Sebab bila pakai, rasa macam kepalakuh besar lahh then bulat semacam.. hoho~

Korang ada cara tak macam mane nak bagi nampak kecik dan tajam kat owning tudung nih.. Dah tarik baik punyee dah, siap pin lagi tapi lama-lama kembali bulat jugak.. haishh.. sangat fed up suda =p


Sekiranya anda ada sebarang cadangan, bolehlah anda klik link komen di bawah yea.. Segala kerjasama anda amatlah dirikuh hargai.. wawawa~ =))


Selamat hari hari kawan-kawan.. Semoga berbahagia selalu.. daa~

nota kaki : thanks to munie dan kate sayang atas award yang kamu berikan.. ehee~



★★★ saya suda kecewakan seseorang +_+

Friday, October 8, 2010

raya dah abes dah _♥

salam~


KAWAN!!!
Hari nih last raya.. Dirikuh baru sibuk sibuk maw citer sal raya kat kampung.. huhu~
Al maklum lahh internet memang dah takde.. sedey kan? haha~


Raya tahun nih, macam tahun tahun yang lepas.. Best jumpa sedara-mara yang ada.. Dirikuh sudah tiada atuk dan nenek.. Tapi pakcik makcik lahh menjadi pengganti mereka..
Duit raya? Alhamdulillah, still dapat lagi sebab tak keje.. yeahhh~
Boleh tak tahun depan, time raya jew maw benti keje, nanti tak dapat duit raya lagi.. haha.. semata-mata~ =p

1st raya ;
Tema tahun nih kaler hijau.. Dirikuh jew sama design ngan ibukuh taw.. Yang lain tak dapat.. haha~
Standard raya pertama akan ziarah rumah sedara belah ayah.. Tak banyak rumah pon sebab adik beradik ayah ada 4 jew.. Tapi duit raya masyukk gakk maa~ =)


2nd raya ;
Temanya kaler merah mak ngah pule.. Tapi ayah slack lahh tak maw pakai merah.. huhu~
Dari jauh dah kena sound.. merah sangat.. hehe.. Tapi now suka kaler merah lahh, nape yea =p
Standard raya kedua akan ke rumah belah ibukuh pula..


3rd raya ;
Untuk pengetahuan korang, family belah ibukuh akan buat family day setiap raya ketiga.. Makanan utama adalah ayam ala ala barbeque tuh then ditambah dengan makanan makanan yang lain.. Tak lupa juga ada sukaneka taw.. Dan paling unik, ada pemeriksaan kesihatan lagi oleh 4 orang doktor yang merupakan sedara mara kitorang jugee~


Di mulakan dengan pertandingan mewarna.. Adeq kecikkuh dapat no 3 taw.. haha~
Cuba lihat pic yang ramai ramai tuh, cari dirikuh di mana.. Halus jew kan.. Tuh ngan cuba menghasut adeq adeq yang lain supaya kaler buruk buruk.. jahat tol! =p

Tuh antara doktor doktor yang ada.. Dirikuh takut darah, so tak buat.. hahaha~

Antara game yang ada.. Boling kelapa =p

Pijak belon orang lain sampai pecah.. Terdapat kekasaran di sini.. Tak aci yang si lelaki angkat kaki tinggi tinggi.. Kami yang kecil molek nih terpaksa meninggikan kaki juga.. Terkangkang-kangkang bagai.. haishh~ =p

Acara tarik tali.. Jangan pandang sebelah mata.. Dirikuh masuk taw.. Menang lagi.. weee~

Ni lahh buktinya.. Kami terkuat.. ngeh ngeh!


Last sekali upacara penyampaian hadiah dan pemberian duit raya.. Itu bukti dirikuh masih boleh dapat duit raya taw~ =)


Makanan utama kami.. Bukan 3 lelaki tuh.. Ayam ayam tuh taw. =p

Sedara mara yang sangat rapat..


Tak dilupakan juga gambar potret setiap keluarga.. Malas pakai baju biru tuh.. ehee~


Saje nak tunjuk pic duit.. cam best! hahahah~

Sape sape yang tak bagi lagi tuh.. Sila bagi sekarang! Raya dah abes ke belum.. Tak kira.. Nak jugak! =p


Okey kawan kawan.. Maafkan segala salah silapkuh yea.. Sekarang memang tiada line internet nya.. Maka memang susahlahh nak update..


Esok maw ketemu rakan rakan kesayangan.. Dan tak lupa juga ingin lepaskan ngidamkuh terhadap sushi.. Dan akhir sekali, selamat bertunang ayun pada 10.10.10 nih~ =)



★★★ susah sangat ke nak paham saya? +_+
Related Posts with Thumbnails